Ledarskaps- & Mentorsprogram
Ledarskaps-och Mentorsprogrammet är kärnan i vår verksamhet. Här möts varje år ett tjugotal ledare inom vården under c:a 15 intensiva dagar utspritt över ett år. 

Programmet syftar till att ge större intresse, verktyg och förutsättningar för ett gott ledarskap. Förutom att varje deltagare får en egen mentor med lång och bred erfarenhet från sjukvård och forskning, läggs stor vikt vid utbytet mellan deltagarna i programmet som alla är chefer med några års erfarenhet. 

2020 års Ledarskaps-och Mentorsprogram startade den 5:e februari. Programmet består av fem programträffar med centrala teman för ledarskap, och våra värdar ställer upp med de högsta cheferna i sina organisationer som delar med sig av sina erfarenheter och diskuterar sjukvårdens utmaningen tillsammans med deltagarna. 

Vi varvar föredrag från aktuella forskare med verksamhetsbesök och workshops med erfarna ledare inom vården och andra områden. Under året kommer vi att belysa systemförståelse, hur vi hanterar och förebygger glapp i vårdkedjan, olika styr- och ägandeformer, projektledning och förändringsprocesser. 

I programmet ingår också en studieresa och i år går den till Island på inbjudan av Islands Hälodepartement. Island är ett intressant laboratorium för jämförelser av olika vårdformer eftersom man till stor del förlitar sig utbildning och praktik utomlands pga sin begränsade folkmängd. 

Ansökan till 2021 års program är öppen. Ansökan sker skriftligt till ledarskapsakademin@michaelberglund.se. Ansökan kompletteras med ett CV och minst fyra referenser med kontaktuppgifter. Programmet vänder sig främst till yngre chefer och de sökande bör inte vara äldre än 49 år. 

Den slutliga antagningen till programmet görs av Stiftelsen. Kursavgiften för 2021 kommer att fastställas inom kort. 

Välkommen att ansöka till ledarskapsakademin@michaelberglund.se

Här är de 18 chefer som är utvalda för att gå ledarskaps- och mentorsprogrammet i Sjukvårdens ledarskapsakademi under 2020. Programmet är inte likt något annat chefsprogram riktat mot sjukvården.

Det är nionde året som Stiftelsen Sjukvårdens ledarskapsakademi erbjuder en grupp unga chefer i sjukvården det ettåriga ledarskaps- och mentorsprogrammet. Förutom att varje deltagare får en egen mentor med lång och bred erfarenhet från sjukvård och forskning, läggs stor vikt vid utbytet mellan deltagarna i programmet som alla är chefer med några års erfarenhet. 

Deltagare ledarskaps- och mentorsprogrammet 2020:

Andreas Kling, verksamhetschef, Danderyds sjukhus
Anna Ericsson, omvårdnadschef, Karolinska universitetssjukhuset
Gustav Forss, chef sjuksköterska, Södertälje sjukhus
Johanna Johansson, primärvårdschef, Region Blekinge
Jörgen Köllner, pmvårdnadschef, Karolinska universitetssjukhuset
Katarina Bexelius, verksamhetschef, Region Skåne
Kristine Christiansen Rygge,  chef övergripande akutprojekt, VGR
Li Alemo Munters, forskningschef, Reumatikerförbundet
Linda Holmström, funktionområdeschef, Karolinska universitetssjukhuset
Louise Hamark, verksamhetschef, Region Uppsala
Madeleine Stark, enhetschef, VGR 
Malin Wendt, patientflödeschef, Karolinska universitetssjukhuset
Maria Olsson, verksamhetschef, Capio
Marlene Midtvedt, verksamhetschef, Capio
Mikael Strid, operativ chef,  GHP Stockholm Spine Center
Pauline Rylander, omvårdnadsschef, Karolinska universitetssjukhuset 
Sara Eklöf,enhetschef, Ersta sjukhus
Victoria Boklund, verksamhetschef, Region Skåne

Sjukvårdens Ledarskapsakademi

Stiftelsen Sjukvårdens ledarskapsakademi uppgift är att bedriva utbildning och seminarier kring ledarskap och organisation inom hälso- och sjukvården. Syftet är att öka kunskapen om vad gott ledarskap innebär för hälso- och sjukvården.

Kontakta oss

Layer 2 070-968 82 84
Skicka e-post till:

Digitalt kursmaterial

Här finns kursmaterial till dig som går vårt ledarskaps- och mentorsprogram.

Kursmaterial