Fördjupningsprogrammet

Sjukvårdens Fördjupningsprogram – hjälper erfarna chefer att utvecklas och nå nästa nivå i sitt ledarskap

Det nya Fördjupningsprogrammet är utformat för att möta vårdens behoven och den senaste ledarskapsforskningen. Programmet är designat för våra alumner från Ledarskaps- och mentorsprogrammet, men vi välkomnar alla chefer med liknande ambitioner och betydande ledarerfarenhet.

Baserat på forskningsresultat från Medical Management Centrum vid Karolinska Institutet, syftar programmet till att förbättra dina ledarskapsförmågor och stödja din karriärutveckling genom att adressera de senaste utmaningarna inom hälso- och sjukvården. Det hjälper dig att hantera både nuvarande och framtida ledarskapsutmaningar och att navigera i den komplexa och snabbt föränderliga vårdmiljön. Betydelsefulla inslag inkluderar erfarenhetsutbyte med andra deltagare, föreläsningar och workshops med ledare från sjukvården samt individuell reflektion.

Programstruktur och format

Programmet består av fyra flexibla moduler som vi rekommenderar att genomföra i sin helhet för att få ut maximalt av utbildningen, men du har även möjlighet att välja färre moduler om det dig passar bättre. Varje modul inkluderar lunch till lunch-träffar, med övernattning, och en av träffarna sker utomlands.

Utbildningen fokuserar på praktiskt och interaktivt lärande genom upplevelsebaserat lärande, inklusive case-studier, scenarier och interaktiva rollspel, vilket möjliggör direkt tillämpning av nya kunskaper i din egen verksamhet.

Programträffarna hålls oftast hos samarbetspartners med djup kunskap och erfarenhet inom ledarskap och det specifika temat för varje modul. Deltagare från primärvård, slutenvård, myndigheter och företag är välkomna, oavsett om de är verksamma inom offentlig, privat eller ideell vård. Efter avslutad utbildning erbjuds deltagarna att ansluta sig till akademins alumnnätverk för fortsatt ledarskapsutveckling.

Mål

Programmet har som mål att stärka deltagarnas förmåga att skapa förutsättningar för effektivt och hållbart ledarskap, att främja medveten utveckling och att erbjuda en plattform för fortsatt nätverkande och utbyte.

Teman

Programmet är flexibelt och du kan välja att delta i hela programmet eller enbart i de moduler som bäst passar dina behov

  1. Förändringsledning i sjukvården – så skapar vi resultat
  2. Informationsdriven vård – att nyttja data för klokare beslut
  3. Navigera i det politiska landskapet – förstå beslutsprocesser och påverkansstrategier
  4. Samarbete över organisatoriska och professionella gränser – insikter från utlandet

Intresseanmälan

Vill du delta i vårt fördjupningsprogram? Du anmäler ditt intresse genom att fylla i detta formulär.

Som alumn har du en given plats, vilket innebär att du garanterat blir antagen till programmet.

Deltagaravgift

Deltagaravgiften för Fördjupningsprogrammet är 69 000 kronor (exkl. moms) för hela programmet eller 19 500 kronor (exkl. moms) per modul om du väljer att delta i delar av programmet. Avgiften inkluderar alla programaktiviteter, måltider, viss litteratur och digitalt material samt medlemskap i stiftelsens alumnnätverk. Resor och logi ingår ej.

Innehåll i programmet

  • Modul 1: Förändringsledning i sjukvården – så får vi effekt
  • Stockholm

Sjukvården genomgår ständigt förändringar, både inom medicin, omvårdnad och organisation. Trots att vi ofta har detaljerade planer och mål, leder inte alltid förändringsinitiativ till önskade resultat, ofta på grund av bristande kompetens i förändringsledning. Som chef är du per automatik en förändringsledare, och ditt sätt att kommunicera och agera påverkar hur dina medarbetare reagerar.

Förändringsledning kräver en specifik kompetens för att förstå olika perspektiv och hantera förändringsprocesser effektivt. Utbildningen syftar till att ge dig de verktyg och kunskaper som behövs för att leda förändringar framgångsrikt och implementera förbättringsarbete på ett strukturerat sätt. Fokus ligger på att förstå förändringsprocesser, hantera reaktioner och använda verktyg för verksamhetsutveckling.

Genom att delta i utbildningen kommer du att stärka din förmåga att leda i komplexa och föränderliga situationer, vilket bidrar till en mer effektiv och förbättrad verksamhet. Utbildningen bygger på både forskning och praktisk erfarenhet, och du kommer att få möjlighet att tillämpa dina kunskaper på verkliga utmaningar i din egen verksamhet.

Föreläsare:

Niklas Källberg, doktor i ekonomi, forskare vid Uppsala universitet och partner i Helseplan, med lång erfarenhet av förändringsprocesser i sjukvården.

Birgir Jakobsson, docent och barnläkare, tidigare sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, känd för att ha drivit framgångsrikt förbättringsarbete.

  • Modul 2: Informationsdriven vård – att nyttja data för klokare beslut.
  • Halmstad

Informationsdriven vård handlar om att utveckla vården baserat på data och patientcentrerade insikter. Genom att systematiskt analysera data från egen verksamhet och över organisationsgränser, och med hjälp av verktyg som AI och maskininlärning, kan vårdens effektivitet och kvalitet förbättras både på systemnivå och i individuella patientmöten.

För att implementera datadriven vård med AI-stöd krävs starkt ledarskap, verksamhetsutveckling och rätt IT-stöd. Det är viktigt att IT och verksamhet arbetar tätt tillsammans, och att ledningen har en tydlig vision, tar djärva beslut och driver utvecklingen med hela organisationen.

Region Halland är en föregångare i att använda och analysera verksamhetsdata för att ge optimal vård och använda resurser effektivt.

Denna utbildning syftar till att ge dig insikt och verktyg för att använda hälsodata till att skapa positiva förändringar för patienter och effektivare resursanvändning. Utbildningen är utformad för att ge de kunskaper och färdigheter som krävs för att implementera informationsdriven vård i din verksamhet, vilket leder till förbättrade resultat för både patienter och organisationen.

Föreläsare:

Carolina Samuelsson, överläkare samt sjukhuschef för Hallands sjukhus, utsedd till Framtidens ledare i läkarkåren 2012 och Framtidens ledare i sjukvården 2017.

Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg vid Hallands sjukhus, utsågs till Årets AI svensk 2020 för sitt framgångsrika arbete med att tillgängliggöra AI teknik i sjukvården.

  • Modul 3: Navigera i det politiska landskapet – förstå beslutsstrukturer och påverkansstrategier

  • Modul 4: Samarbete över organisatoriska och professionella gränser – insikter från utlandet
  • Norge