Sjukvårdens Ledarskapsdag

Sjukvårdens Ledarskapsdag

Sjukvårdens Ledarskapsdag arrangeras årligen. Det är en unik mötesplats för framstående chefer och ledare inom hälso- och sjukvården, där branschens mest innovativa tänkare och inflytelserika beslutsfattare samlas. Dagen är för dig som är engagerad i att driva förändring och vill stärka ditt ledarskap genom nya insikter och perspektiv. Här får du möjlighet att ta del av inspirerande föreläsningar, delta i djupgående diskussioner och nätverka med andra ledare som står inför liknande utmaningar och delar din passion för att göra skillnad.

Ledarskapsdagen ger dig verktygen och idéerna för att lyfta ditt ledarskap till nästa nivå och skapa positiv förändring i din organisation, samtidigt som du aktivt bidrar till att forma framtidens vård.


Sjukvårdens Ledarskapsdag 2025

LEDARSKAP SOM FÖRÄNDRINGSKRAFT

Att leda och styra svensk sjukvård är en omfattande uppgift som kräver visionärt tänkande, innovativa lösningar och nära samverkan mellan många olika roller och funktioner. Under Sjukvårdens Ledarskapsdag bjuder vi in till en inspirerande och insiktsfull diskussion om hur vi bäst kan styra, leda och organisera vården för framtiden.

Med fokus på patienternas behov, medarbetarnas engagemang och gränsöverskridande samverkan utforskar vi hur ett framgångsrikt ledarskap kan omvandla utmaningar till möjligheter.

Kom och ta del av insikter från framstående ledare, delta i engagerande gruppdiskussioner och upplev en eftermiddag fylld med lärande, inspiration och värdefulla erfarenhetsutbyten!

Plats: S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm

Tid: Torsdag 23 oktober kl. 13.00–18.00

Pris: 4 995kr ex moms (3 495kr ex moms för alumner)

Anmälan: Senast 30 september via detta formulär.

Antalet platser är begränsat, så vänta inte för länge med din anmälan!

Huvudtalare och föreläsare

Åsa Dedering – Hälso- och sjukvårdsdirektör. Region Dalarna. Mikael Ohrling – Sjukvårdsdirektör, Region Stockholm. Ann Söderström – Sjukhuschef, Carlanderska Sjukhuset. Björn Eriksson – Generaldirektör, Socialstyrelsen. Christophe Pedroletti – Sjukhusdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset. Marianne van Rooijen – Sjukhusdirektör, Akademiska sjukhuset. Boubou Hallberg – Sjukhusdirektör, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Towa Jexmark – VD, Tiohundra. Ameli Norling – Sverigechef, Kry. Martin Engström – Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Skåne. Johan Kaarme – Direktör, Avdelningen för vård och omsorg, SKR. David Nathanson – Verksamhetschef Endokrinologi, Karolinska Universitetssjukhuset.

Teman och diskussioner under dagen

Decentralisera och centralisera – vad fungerar bäst, när och varför?
• Balansen mellan delegerat ansvar, beslutsmakt och organisationens kapacitet
• Hur decentralisering kan bidra till flexibilitet och snabbare beslut
Integration av sjukvård och omsorg – fördelar och utmaningar
• Exempel på framgångsrik samverkan mellan vård och omsorg
• Regionalt pilotprojekt – verksamhetschef med ansvar för båda områdena
Sveriges position i ett internationellt perspektiv
• Svensk sjukvård rankas högt i kvalitet men lågt i produktivitet – vad innebär det i praktiken?
• Fakta och insikter som kan bidra till en mer effektiv och hållbar sjukvård
Informationsdriven vård – att nyttja data för klokare beslut
• Hypotesdrivna och datanyfikna. Så förändrar privata aktörer vården snabbare.
• Kan man uppnå tillit samtidigt som man tillämpar en effektiv datadriven styrning?
Framtidens ledarskap – perspektiv från universitetssjukhusen
• Direktörers perspektiv på hur det trebenta uppdraget, vård, forskning och utbildning, formar ledarskapet
• En kultur där engagemang, dialog och delaktighet driver förbättringar
Fakta som grund för framtidens sjukvård
• Hur skapar vi en gemensam förståelse av vårdens behov och utmaningar?
• Vikten av objektiva fakta och transparens i samhällsdiskussionen


Sjukvårdens Ledarskapsdag 2024

den 15 oktober

Under denna Ledarskapsdag samlades ledande experter för att utforska hur vi kan förbättra och utveckla styrningen av svensk sjukvård. Dagens gemensamma nämnare kretsade kring vikten av samarbete, tillförlitlighet och att leda med tydlig riktning i den komplexa sjukvården. För att lyckas måste ledarskapet präglas av dialog, helhetstänk och modiga beslut. Tillit uppstår inte genom ord utan genom välfungerande system, robusta rutiner och tydlig styrning. Goda arbetsvillkor och närvarande chefer är avgörande för framgång.

Vidare betonades behovet av att skapa gemensamma förståelser och roller mellan olika aktörer i vården – från politiker till medarbetare. Framgång ligger i genomförandet, inte bara planeringen.

Lisa Björk betonade att tillit byggs på tillförlitlighet. Genom starka rutiner, goda relationer och dialog mellan chefer, medarbetare och politiker skapar vi långsiktigt hållbara system.

Lisa Björk är docent i arbetsvetenskap och forskningsledare inom organisation och ledarskap vid institutet för stressmedicin i Västra Götalandsregionen. Björk är medförfattare till rapporten Tillförlitlig styrning och organisering av välfärden (SNS förlag, 2023).

Staffan Bohman är en framstående företagsledare med flera betydande styrelseuppdrag i näringslivet och har även varit ordförande för Ersta Diakoni. Han betonade vikten av mod och omdöme i beslutsfattandet. Enligt Bohman handlar framgång inte om att fokusera på kostnader, utan om att utveckla både medarbetare och verksamheter. Han påminde oss om att det är genomförandet som är avgörande för att nå framgång, och att ledarskap kräver mod att ta beslut med gott omdöme

Gabriel Wikström och Irene Svenonius talade om vikten av att tydliggöra roller och ansvar. De påpekade att framgång bygger på ett nära samarbete mellan politiker och profession, där man delar en gemensam förståelse och navigerar i svåra resursfördelningar med ett öga på det större sammanhanget.

Irene Svenonius är överdirektör vid Statens fastighetsverk och tidigare moderat politiker. Gabriel Wikström är styrelseledamot i Ersta diakoni. Wikström är tidigare socialdemokratisk politiker och folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

Göran Stiernstedt och Anders Ahlsson lyfte att goda relationer och tillit mellan politiker och vårdpersonal är nyckeln till framgång. Värdet i vården skapas i mötet mellan patient och personal, vilket är vårdens kärnverksamhet. Sara Lindholm Larsson var moderator.

Göran Stiernstedt är infektionsläkare och docent och har haft flera ledande roller inom hälso- och sjukvården. Stiernstedt är styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset. Anders Ahlsson är överläkare i thoraxkirurgi, docent och har bred erfarenhet av att leda olika typer av vårdverksamheter. Ahlsson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Sara Lindholm Larsson är sjukhusdirektör på Ersta sjukhus.

Sammanfattningsvis fokuserade dagen på hur sjukvården behöver ett ledarskap som kan navigera komplexitet, främja dialog och samarbete samt bygga tillit genom robusta organisatoriska strukturer och tydlig ansvarsfördelning.

Slutsatsen var tydlig: framtidens sjukvård kräver modigt ledarskap, kloka beslut och samarbete över gränser.

Sjukvårdens Ledarskapsakademis 10-årsjubileum
och Ledarskapsdag

19 maj 2022

Glädjen var stor när akademins ledartalanger, erfarna mentorer och alumner samlades för att fira Sjukvårdens Ledarskapsakademis 10-årsjubileum på årets ledarskapsdag. Solens strålar glittrade i vattnet och vi fick uppleva många kära återseenden och nya, spännande möten.

Moderator Kerstin Brunnberg, Sveriges Radios tidigare vd och Michaël Berglund, stiftelsens styrelseordförande hälsade välkomna och inledde programmet.

Hur skapar man en tydlig, gemensam riktning och en känsla av delaktighet som knyter samman gruppen i stället för att splittra den i prestigefrågor och kontraproduktiva hierarkier? Kan vi lära oss av militärt ledarskap?

Robert Karjel har nästan 30 års erfarenhet som överstelöjtnant och stridspilot i försvaret. Bland annat har Robert lett en helikopterdivision i Adenviken för att bekämpa pirater och byggt upp en division räddningshelikoptrar i Afghanistan på uppdrag av FN och EU. Det är ingen underdrift att säga att Robert Karjel har erfarenhet av att leda under extrema förhållanden.

Robert Karjel tar med oss till Adenviken

Stiftelsen vill skapa förebilder, ge ledarskapet ökad attraktionskraft och utgöra en plattform för kollegialt stöd och kontinuerligt lärande. Visionen är att utveckla fler goda ledare som bidrar till en bättre morgondag i hälso- och sjukvården.

Karolina Sidwall, verksamhetsansvarig, gav en kort tillbakablick på året med Sjukvårdens Ledarskapsakademi och en liten glimt av styrelsens riktning framöver.

Ett modernt, engagerande och kommunikativt ledarskap – hur får man till det? Att bara fortsätta i gamla hjulspår fungerar inte längre, anser Peter Graf. Nyckeln till framgång är partnerskap med patienter och anhöriga.

Peter Graf är sedan 2013 VD för vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje. Peter har en gedigen erfarenhet som läkare, forskare och chef i både offentlig och privat vård och omsorg.

Vi unnade oss att bli lite nostalgiska, denna 10-års dag, och firade akademin genom att få ta del av tio guldkorn från de första tio åren.

Dagen avslutades med pompa och ståt, 10-åringen till ära, och ett efterlängtat mingel.

Sjukvårdens Ledarskapsdag 2021

Beyond Leadership

Sjukvårdens Ledarskapsdag 2021 – Beyond Leadership

Den 23:e augusti välkomnade vi våra kursdeltagare, mentorer och inbjudna gäster till en Covid-säkrad Ledarskapsdag i tält på Djurgården i Stockholm. Vi fick en fantastisk eftermiddag i sensommarsolen på Villa Kvikkjokk och njöt verkligen av att återigen kunna träffas (fortfarande med respekt för pandemiregler) och ta del av intressanta föreläsningar och diskussioner.

Stort tack till våra eminenta talare för att ni delade med er av kunskaper och positiv energi!

Bodil Jonason från Kandidata med sin engagerande skildring av att leda människor.
Björn Eriksson på Läkemedelsverket om intressanta dilemman och extraordinära påfrestningar från pandemin, hur man hoppas på det bästa men förbereder sig för det värsta.
Maria Rankka från ABC Labs berättade den osannolika historien om entreprenörerna som startade upp en ny analysverksamhet under pandemistormen och hur de engagerade sitt team under den intensiva uppbyggnadsfasen.

Ett stort och innerligt varmt tack vill vi även rikta till alla engagerade kursdeltagare, mentorer och gäster som gjorde eftermiddagen precis så härligt berikande som vi hade hoppats på!

bb