Sjukvårdens Ledarskapsdag

Sjukvårdens Ledarskapsdag

Ledarskapsdagen är en unik mötesplats för framstående chefer och ledare inom hälso- och sjukvården, där branschens mest innovativa tänkare och inflytelserika beslutsfattare samlas. Detta är dagen för dig som är engagerad i att driva förändring och vill stärka ditt ledarskap genom nya insikter och perspektiv. Här får du möjlighet att ta del av inspirerande föreläsningar, delta i djupgående diskussioner och nätverka med andra ledare som står inför liknande utmaningar och delar din passion för att göra skillnad.

Ledarskapsdagen ger dig verktygen och idéerna som kan hjälpa dig att ta ditt ledarskap till nästa nivå och skapa positiv förändring i din organisation, samtidigt som du aktivt bidrar till att forma framtidens vård.

Välkommen till Sjukvårdens Ledarskapsdag 2024!

den 15 oktober

Under denna Ledarskapsdag samlas ledande experter för att utforska hur vi kan förbättra och utveckla styrningen av svensk sjukvård. Du kommer att få ta del av strategier för effektivt styrelsearbete, förstå politikens inflytande på vården och lära dig hur chefer kan hantera dagens komplexa utmaningar. Vi avslutar med mingel, där du får chansen att träffa knyta nya kontakter och diskutera dagens insikter.

Datum: 15 oktober 

Plats: S:t Eriks Ögonsjukhus, Eugeniavägen 12, Solna 

Tid: tisdag 15 oktober kl. 13.30 – 18.00 med efterföljande mingel

Pris: 3 995kr ex. moms (2 495kr ex. moms för alumner)

Anmälan: Du anmäler dig här senast 30 september. Antalet platser är begränsat.

PROGRAM:

13.00        Registrering
13.30        Välkomna till Sjukvårdens Ledarskapsdag
Michaël Berglund, stiftelsens grundare
13.45        Hur ser SKR på ledarskapet med tanke på de utmaningar som sjukvården står inför?
Anna-Lena Hogerud, ordförande i sjukvårdsdelegationen, SKR
14.00        Styrning och ledning i praktiken – hur kan vi organisera sjukvården så att den blir tillförlitlig och bättre rustad inför utmaningar, kriser och omvärldsförändringar?
Lisa Björk, docent i arbetsvetenskap, institutet för stressmedicin ISM
14.45        Vad kan vi lära oss från professionellt styrelsearbete inom andra sektorer än sjukvården?
Staffan Bohman, företagsledare och tidigare ordförande för Ersta diakoni
15.15        Kaffepaus
15.45        Hur tänker en politiker?
Politikens roll är att besluta om övergripande mål utifrån politiska idéer och verklighetens komplexa problem, där det ofta förekommer intressekonflikter av olika slag. Politiken fördelar även de tillgängliga resurserna. Vad innebär detta för vården?
Irene Svenonius, fd moderat politiker och Gabriel Wikström, fd socialdemokratisk politiker
16.30        Hur navigerar man som chef inom sjukvården?
I en verklighet fylld av komplexa utmaningar är det avgörande att kunna balansera mål och resurser på ett effektivt och klokt sätt. Hur gör man det?                  
Sten Kjellström, vd för S:t Eriks Ögonsjukhus
17.00        Goda exempel på framgångsrikt samarbete mellan politik och profession
Göran Stiernstedt, styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset och
Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm

17.30        Samspel politik, profession och styrelse – hur kan vi förbättra strukturerna och ge bättre förutsättningar för cheferna i svensk sjukvård?
Gemensam reflektion & diskussion
 
18.00 –      Mingel med uppfriskande samtal, drycker och goda tilltugg

Föredragshållare

Anna-Lena Hogerud är regionråd och arbetar med övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor i Region Skåne. Utöver sitt uppdrag i hälso- och sjukvårdsnämnden så är Hogerud ledamot i regionstyrelsen och även ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation, som hanterar övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor och har viss delegerad beslutsrätt från styrelsen Till yrket är Hogerud jurist och tjänstledig från arbetet som föredragande på Förvaltningsrätten i Malmö.

Lisa Björk är docent i arbetsvetenskap och forskningsledare inom organisation och ledarskap vid institutet för stressmedicin ISM i Västra Götalandsregionen. Björk är medförfattare till rapporten Tillförlitlig styrning och organisering av välfärden (SNS förlag, 2023), där sex forskare inom arbetsvetenskap och företagsekonomi ifrågasätter om välfärdens problem verkligen beror på bristande tillit. Syftet är att bidra med ett alternativt synsätt som i stället fokuserar på tillförlitlighet. Rapportens övergripande fråga är hur vi kan skapa en välfärd som är värd att lita på för medarbetare, chefer, politiker och allmänhet.

Staffan Bohman är en framstående företagsledare som har varit VD för Gränges, Sapa AB och DeLaval samt ekonomidirektör för Alfa Laval. Bohman har innehaft betydande styrelseuppdrag, bland annat som ordförande för Electrolux och Höganäs och styrelseledamot i Scania, Swedfund International, Atlas Copco, Trelleborg och Vattenfall. Utanför näringslivet har han varit ordförande för organisationer som Ersta Diakoni och Tysk-svenska Handelskammaren. Staffan är ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskaps-akademien.

Irene Svenonius är ämbetsman och fd moderat politiker. Hon har tidigare varit chef för finansavdelningen vid stadsledningskontoret i Stockholms stad, stadsdirektör i Stockholms stad samt VD för Stockholms Stadshus AB. Svenonius har också varit ordförande för regionstyrelsen och finansregionråd i Region Stockholm, och därefter oppositionsregionråd och regionstyrelsens 2:e vice ordförande. Hon har varit styrelseledamot i Sveriges Kommuner & Regioner och i Moderaternas partistyrelse. För närvarande är Svenonius överdirektör vid Statens fastighetsverk.

Gabriel Wikström är fd socialdemokratisk politiker. Han har varit förbundsordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) och var den första sittande SSU-ordföranden att bli statsråd. Wikström utsågs till folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister i Socialdepartementet. Han har också en bakgrund som kommunpolitiker i Västerås, där han satt som ledamot i kommunfullmäktige. Wikström var nationell samordnare för arbetet med Agenda 2030, utsedd av Regeringen Löfven. Han är även styrelseledamot i Ersta diakoni och Systembolagets alkoholforskningsråd.

Sten Kjellström är läkare, med gedigen bakgrund inom ögonsjukvård och sjukvårdsledning. Han började sin karriär i Region Skåne och fördjupade sin expertis genom forskning vid National Institutes of Health (NIH) i USA. Som verksamhetschef för Verksamhetsområdet Endokrinologi, Hud, Reproduktionsmedicin och Ögonsjukvård på Skånes Universitetssjukhus ledde han ett team inom flera specialiteter. Kjellström har också varit ordförande i Sveriges Ögonläkarförening och är för närvarande VD för S:t Eriks Ögonsjukhus.

Göran Stiernstedt är infektionsläkare och docent och har haft flera ledande roller inom hälso- och sjukvården. Han har arbetat som läkare och divisionschef vid olika sjukhus, varit sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, samt biträdande landstingsdirektör i Stockholms läns landsting. Han har också varit direktör för vård och omsorg vid Sveriges kommuner och landsting (SKL). Stiernstedt har varit statlig utredare, ledamot i Coronakommissionen och styrelseordförande för Karolinska Institutet. Stiernstedt är för närvarande styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset.

Anders Ahlsson är överläkare i thoraxkirurgi, docent och har bred erfarenhet av att leda olika typer av vårdverksamheter. Han har varit temachef för Hjärta, kärl och neuro på Karolinska Universitetssjukhuset och tillförordnad vd för S:t Eriks Ögonsjukhus. Dessförinnan har Ahlsson haft en lång rad ledande befattningar vid Örebro Universitetssjukhus, senast som områdeschef Hjärta Kärl och Diagnostik. Ahlsson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

.

.

.

.

.

Sjukvårdens Ledarskapsakademis 10-årsjubileum
och Ledarskapsdag

19 maj 2022

Glädjen var stor när akademins ledartalanger, erfarna mentorer och alumner samlades för att fira Sjukvårdens Ledarskapsakademis 10-årsjubileum på årets ledarskapsdag. Solens strålar glittrade i vattnet och vi fick uppleva många kära återseenden och nya, spännande möten.

Moderator Kerstin Brunnberg, Sveriges Radios tidigare vd och Michaël Berglund, stiftelsens styrelseordförande hälsade välkomna och inledde programmet.

Hur skapar man en tydlig, gemensam riktning och en känsla av delaktighet som knyter samman gruppen i stället för att splittra den i prestigefrågor och kontraproduktiva hierarkier? Kan vi lära oss av militärt ledarskap?

Robert Karjel har nästan 30 års erfarenhet som överstelöjtnant och stridspilot i försvaret. Bland annat har Robert lett en helikopterdivision i Adenviken för att bekämpa pirater och byggt upp en division räddningshelikoptrar i Afghanistan på uppdrag av FN och EU. Det är ingen underdrift att säga att Robert Karjel har erfarenhet av att leda under extrema förhållanden.

Robert Karjel tar med oss till Adenviken

Stiftelsen vill skapa förebilder, ge ledarskapet ökad attraktionskraft och utgöra en plattform för kollegialt stöd och kontinuerligt lärande. Visionen är att utveckla fler goda ledare som bidrar till en bättre morgondag i hälso- och sjukvården.

Karolina Sidwall, verksamhetsansvarig, gav en kort tillbakablick på året med Sjukvårdens Ledarskapsakademi och en liten glimt av styrelsens riktning framöver.

Ett modernt, engagerande och kommunikativt ledarskap – hur får man till det? Att bara fortsätta i gamla hjulspår fungerar inte längre, anser Peter Graf. Nyckeln till framgång är partnerskap med patienter och anhöriga.

Peter Graf är sedan 2013 VD för vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje. Peter har en gedigen erfarenhet som läkare, forskare och chef i både offentlig och privat vård och omsorg.

Vi unnade oss att bli lite nostalgiska, denna 10-års dag, och firade akademin genom att få ta del av tio guldkorn från de första tio åren.

Dagen avslutades med pompa och ståt, 10-åringen till ära, och ett efterlängtat mingel.

 

 

Sjukvårdens Ledarskapsdag 2021

Beyond Leadership

Sjukvårdens Ledarskapsdag 2021 – Beyond Leadership

Den 23:e augusti välkomnade vi våra kursdeltagare, mentorer och inbjudna gäster till en Covid-säkrad Ledarskapsdag i tält på Djurgården i Stockholm. Vi fick en fantastisk eftermiddag i sensommarsolen på Villa Kvikkjokk och njöt verkligen av att återigen kunna träffas (fortfarande med respekt för pandemiregler) och ta del av intressanta föreläsningar och diskussioner.

Stort tack till våra eminenta talare för att ni delade med er av kunskaper och positiv energi!

Bodil Jonason från Kandidata med sin engagerande skildring av att leda människor.
Björn Eriksson på Läkemedelsverket om intressanta dilemman och extraordinära påfrestningar från pandemin, hur man hoppas på det bästa men förbereder sig för det värsta.
Maria Rankka från ABC Labs berättade den osannolika historien om entreprenörerna som startade upp en ny analysverksamhet under pandemistormen och hur de engagerade sitt team under den intensiva uppbyggnadsfasen.

Ett stort och innerligt varmt tack vill vi även rikta till alla engagerade kursdeltagare, mentorer och gäster som gjorde eftermiddagen precis så härligt berikande som vi hade hoppats på!